Made en Drimmelen-Geertruidenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geertruidenberg kende een groot station en een groot emplacement. Het emplacement had o.a. een raccordement naar de spoorweghaven, de Dongecentrale, de Tankfabriek en Speyer Brothers (in Den Berg beter bekend als De Juin). In 1949 kwam de spooraansluiting naar de Amercentrale gereed. Gezien vanuit wachtpost 12 richting Made bevond het rechtsuitgaande aansluitwissel zich een kleine 200 meter van de wachtpost. Volgens mij stond er op het emplacement slechts een seinpaal. Deze stond ter hoogte van de goederenloods. Deze seinpaal regelde uitgaande treinverkeer richting Den Bosch en het  binnenkomend treinverkeer vanuit Den Bosch.

Het emplacement van Geertruidenberg is in 1923 aanzienlijk uitgebreid. Gedurende de periode 22 september-20 oktober 1939 werd het emplacement sterk vereenvoudigd. Zo werden op een na alle (dubbele) Engelse wissels opgebroken.

Hoe groot het Bergs emplacement was blijkt wel uit een foto welke ik van Teun van Kastel mocht ontvangen. De foto is genomen vanaf de voormalige Tankfabriek. U ziet o.a. wachtpost 13. Een oom en tante van dhr. van Kastel waren bewoners van deze wachtpost. Deze foto moet genomen zijn na 1935 want ik ontwaar geen  tramrails aan de noordzijde van de Stationsweg!

De foto's van dit traject zijn verdeeld over 4 (web)pagina's.

Foto's deel 1

Foto's deel 2

Foto's deel 3

Foto's deel 4

Homepage


 
 
Vragen of opmerkingen over deze website kunt u e-mailen aan de Webmaster